Geen producten (0)
 

MADEIRA CREDENTIALS 1939, VINTAGE

€ 350,00
Omschrijving

Unieke fles van oogst 1939.

Madeira wijn is een Portugese wijn gemaakt op het eiland Madeira. 

Ze variëren in stijl van droog naar zoet. Net zoals porto's kunnen goed gemaakte Vintage Madeira wijnen voor onbepaalde tijd bewaard en gedronken worden, maar de kwaliteit en de prijs kan natuurlijk sterk variëren.

 

Soorten Madeira
Madeira's kunnen op verschillende manieren gemaakt worden. Het procédé kun je van het etiket afleiden:

Vinho de Granel
Zeer eenvoudige Madeira, vaak jong, vooral bedoeld voor in de soep.

Rainwater
Halfdroog, minimaal drie jaar oud en gemaakt van minimaal 85% Verdelho.

Finest
Basismadeira die minimaal drie jaar heeft gerijpt. Gemaakt van Tinta Negra Mole. Meestal een acceptabele tot goede kwaliteit.

Reserve, Special Reserve en Extra/Exclusive Reserve
Hier begint het echt interessant te worden - maak ook een stukje duurder. De Reserve heeft na de Estufa vijf jaar gerijpt in houten vaten en is complexer dan de Finest. Special Reserve heeft minimaal tien jaar gerijpt. Extra of Exclusive Reserve vijftien jaar. Deze Madeira's worden ook wel Canteiro's genoemd.

Solera
Gemaakt van een van de vijf edele druivenrassen, van meerdere oogstjaren.

Colheita

Wordt gemaakt van de druiven uit één oogstjaar maar krijgt een kortere rijping dan de Vintage Madeira. Mag het oogstjaar op de fles vermelden maar met de term Colheita.

Vintage Madeira
De Rolls Royce onder de Madeira's. Gemaakt van Sercial, Verdelho, Boal of Malmsey uit één oogstjaar (dat uiteraard op de fles wordt gezet). De Estufa heeft minimaal twintig jaar geduurd, maar dat kan net zo goed het dubbele zijn. De Sercial is de droogste van de Vintage Madeira's, de Verdelho en Boal zijn zoeter en de Malmsey is het zoetst.  Er is een speciaal instituut (Instituto do Vinho da Madeira) dat beoordeelt of een bepaalde madera de naam vintage mag voeren.

 

Meer info:  

https://nl.wikipedia.org/wiki/Madeira_(wijn)

Reacties

Ook interessant

€ 12,00
€ 36,00