U bent misschien reeds vertrouwd met enkele soorten porto: ruby, tawny, LBV,… Niet evident in Belgenland want de meest verkochte porto is en blijft hier de vaak middelmatige ruby van bekende massamerken (om Sandeman niet te vernoemen). De allerbeste port is echter de “vintage”!
- Elk jaar kunnen er vintages op de markt gebracht worden. De producent dient een staal van zijn beste port in bij het porto-instituut (“Instuto do Vinho de Porto”). Deze port wordt slechts erkend als een vintage als hij voldoet aan een hele reeks voorwaarden.
- Wegens de bijzonder strenge voorwaarden zijn er ook jaartallen waarin geen enkel merk er in slaagt een vintage op de markt te brengen. QSO slaagde er in 2003 dus wel in met deze VINTAGE 2003.
- Niet zozeer de productie maar wel de juiste selectie maakt het zeer moeilijk om een vintage te realiseren (een tawny is in bepaalde opzichten moeilijker want hij moet de juiste rijping op vat meekrijgen).
- In zijn eerste twee-drie jaar is een vintage fruitig en aantrekkelijk. Hij neigt naar een zeer geslaagde ruby of een jonge LBV. Daarna sluiten de aroma’s zich tot hij zich terug opent, 20 jaar later… Het is dan ook de minimumperiode om deze portwijn te laten rusten.
- Volgens vintage-expert James Suckling is de tijd rijp om een vintage van 1963, 1966 of 1970 te kraken!
- Kapitaalkrachtige Britten en Amerikanen zijn tegenwoordig de grootste kopers van vintage-porto’s. Een 30-, 40- of 50-jarige vintage van een uitzonderlijk goed jaar kan gemakkelijk enkele honderden euro kosten. Geen slechte investering dus… (al was het voor uw kleinkinderen)
https://www.vivino.com/wineries/seara-d-ordens/wines/vintage-porto-2010
Op Quinta Seara d’Ordens wordt al sinds 1792 wijn gemaakt. De quinta ligt vlakbij Poiares in de Douro, Cima Corgo, op enkele kilometers afstand van Peso de Régua. Aan het einde van de 18de eeuw werd de quinta gekocht door de Leite familie. De eigenaar was zo verliefd op de quinta en het bijbehorende stuk land van 60 hectare, dat hij besloot flink te investeren door olijf- en amandelbomen te planten. Ook plantte hij een paar hectare met traditionele blauwe druivenrassen zoals de Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca en Touriga Franca.
In 1980 werd een nieuwe wijngaard van 15 hectare aangelegd, met dezelfde traditionele blauwe druivenrassen voor de rode wijn en rosé en de druivenrassen Malvasia Fina, Fernão Pires, Rabigato en Cerceal voor de witte wijn.
Door de eeuwen heen is Quinta Seara d’Ordens altijd van vader op zoon doorgeven en in 1988 waren het de drie broers António, Fernando en José Moreiro die de traditie mochten voortzetten. Zij besloten terrassen van 50 meter lang aan te leggen op de resterende 45 hectare aan grond en deze ook te beplanten met traditionele druivenrassen. De terrassen bleken een groot succes, omdat het erosie tegen gaat en het hemelwater veel beter verdeelt.
In 1992 brachten de broers hun eerste Quinta Seara d’Ordens wijn op de markt. Inmiddels maken ze, naast hun zeer succesvolle wijnen, ook een schitterende serie Ports die de voorbije 15 jaar talrijke keren internationaal in de prijzen vielen. Het bedrijf blijft ambachtelijk en kleinschalig in profileert zich steeds verder in het exclusieve topsegment.
© 2024 www.vilanova.be - Powered by Shoppagina.nl