Geen producten (0)
 

BORGES VINTAGE 2005

€ 60,00
Omschrijving

 Oogst 2005   VINTAGE !

Excellente port. Komt in sierlijke doos van het merk.
"An absolute stellar port year with impressive delivery; color gone, light brown/orange, misty. A very potent and rich nose with candied fruit, raisins, clay and lots more. Med+ acidity, soft integrated tastes of sugarcane, coffee. Unbelievable!"


U bent misschien reeds vertrouwd met enkele soorten porto: ruby, tawny, LBV,… Niet evident in Belgenland want de meest verkochte porto is en blijft hier de vaak middelmatige ruby van bekende massamerken (om Sandeman niet te vernoemen). De allerbeste port is echter de “vintage”!

- Elk jaar kunnen er vintages op de markt gebracht worden. De producent dient een staal van zijn beste port in bij het porto-instituut (“Instuto do Vinho de Porto”). Deze port wordt slechts erkend als een vintage als hij voldoet aan een hele reeks voorwaarden.

- Wegens de bijzonder strenge voorwaarden zijn er ook jaartallen waarin geen enkel merk er in slaagt een vintage op de markt te brengen.

- Niet zozeer de productie maar wel de juiste selectie maakt het zeer moeilijk om een vintage te realiseren (een tawny is in bepaalde opzichten moeilijker want hij moet de juiste rijping op vat meekrijgen).

- In zijn eerste twee-drie jaar is een vintage fruitig en aantrekkelijk. Hij neigt naar een zeer geslaagde ruby of een jonge LBV. Daarna sluiten de aroma’s zich tot hij zich terug opent, 20 jaar later… Het is dan ook de minimumperiode om deze portwijn te laten rusten.

- Kapitaalkrachtige Britten en Amerikanen zijn tegenwoordig de grootste kopers van vintage-porto’s. Een 30-, 40- of 50-jarige vintage van een uitzonderlijk goed jaar kan gemakkelijk enkele honderden euro kosten. Geen slechte investering dus… (al was het voor uw kleinkinderen)

Tasting notes:

https://www.vivino.com/wineries/pt-borges/wines/vintage-port-2005

 

Reacties