Deze soort wijn noemen ze in Portugal "Palhete".
Palhete-wijn is een traditionele Portugese lichtrode wijn die gemaakt wordt van een mix van rode en witte druiven, waarbij witte druiven maximaal 15% van het totaal mogen uitmaken. Deze wijnen kenmerken zich door een lichte robijnrode kleur, lichte body, lage alcohol (vaak 11-12%) en frisse, fruitige smaken, waardoor ze heerlijk zijn om licht gekoeld te drinken.
"Vinum Novum Palhete" is een wijn van de druivenrassen Antão Vaz, Arinto, Viosinho en Trincadeira, geoogst in augustus en gebotteld op 11 november van hetzelfde jaar. Het is een wijn die slechts 3 maanden contact heeft gehad met de wijnmassa. Doordat de druiven eerder in augustus worden geplukt en de wijn minder lang in contact is geweest met de wijnmassa, krijgt deze Talha wijn een jong en aromatisch karakter met veel tonen van vers fruit. Deze wijn wordt handmatig gebotteld, zonder gebruik van filters, en er worden slechts zeer weinig sulfieten aan toegevoegd. Daarom wordt aanbevolen om de wijn binnen 2 jaar na botteling te drinken.
Classificatie: Alentejo DOC en specifiek vinho de talha, als specifieke natuurwijn.
Bodem: leisteen
Druiven: Antão Vaz, Arinto, Viosinho en Trincadeira
Oenologische analyse:
kleur: lichte robijnrode kleur
neus: licht rood fruit, mineraliteit
smaak: zacht en eigenzinnig
Fysisch-chemische analyse: alcoholgehalte: 12% vol
Wijn gemaakt in amforen, authentiek en erg bijzonder!
Er zijn twee regio's in de wereld die de kunst van het wijnmaken in amforen levend houden. De ene is Georgië in Oost-Europa en de andere is Alentejo in Portugal. Om precies te zijn, de subregio Vidigueira. Een plek met een zeer karakteristiek microklimaat waar de temperatuurverschillen zorgen voor een uitstekende rijping van de druiven en de leisteenbodems de wijnen hun beroemde mineraliteit geven.
De techniek van wijnmaken in amforen is eeuwenoud en is vrijwel onveranderd van generatie op generatie doorgegeven. Dit zijn bijzondere wijnen in een wereld waar de smaak van consumenten gewend is aan roestvrij staal en eikenhout. Amforawijnen zijn onderscheidende wijnen met aardse, minerale en rustieke aroma's. Het zijn authentieke, minimaal bewerkte wijnen die ons terug in de tijd voeren.
Zoals ze in Vidigueira zeggen, wordt talhawijn 'gemaakt, niet gefabriceerd', een uitdrukking die veel zegt over de productie van deze nichewijnen.
Link naar info over over de productie en deze producent.
Nog verdere info en opheldering termen Clarete en Palhete
Clarete- en palhetewijnen zijn zeer oude stijlen in Portugal. Palhete werd ook vereeuwigd in de Portugese cinema, in een van de meest memorabele scènes uit onze filmgeschiedenis, toen Vasco Santana zei: "Het is geen wonder, het is palhete!" in de film "Pátio das Cantigas" uit 1942. Maar wat is palhete eigenlijk? Is het hetzelfde als clarete?
Clarete is een wijn gemaakt van rode druiven, ergens tussen rosé en rode (onthoud dat rosés worden gemaakt van rode druivenrassen waarvan de schil aan het begin van de gisting zeer kort in contact komt met het sap). Palhete daarentegen is een rode wijn die wordt gemaakt door de gedeeltelijke gisting van rode druiven of de gecombineerde gisting van rode en witte druiven, waarbij witte druiven maximaal 15 procent van het totaal uitmaken.
Dit zijn wijnen die verschillende technieken en methoden gebruiken, maar met vergelijkbare profielen. Jarenlang werden ze vergeten en raakten ze in de vergetelheid als gevolg van de veranderende smaak van wijnliefhebbers. Recentelijk zijn deze stijlen echter weer relevant geworden voor verschillende soorten consumenten. Velen waren op zoek naar wijnstijlen die gemakkelijker te drinken waren, omdat traditionele rode wijnen, zoals we weten, over het algemeen agressiever zijn door hun overmaat aan tannines. Voor de ervaren consument is deze categorie ook aantrekkelijk vanwege de verschillen en de eindeloze zoektocht naar nieuwe ervaringen. Voor critici in het veld, met name de Portugezen, vertegenwoordigen deze categorieën een terugkeer naar het verleden, omdat ze zeer oude methoden nieuw leven inblazen.
Ze zijn dus beide rood, maar worden ook wel rosé genoemd. Heerlijk, vol van kleur, met een hoge zuurgraad en een gematigd alcoholpercentage, dus perfect om koud te drinken.
© 2025 www.vilanova.be - Powered by Shoppagina.nl